Skäggtrenden har varit tydlig ett tag nu och det är den fortfarande, men nu har också de släta hakorna börjat komma tillbaka. De stora skäggens tid verkar försvinna mer och mer, och nu är det också inne att gå mot klassiska, välansade och skulpterade skägg med markerad mustasch, eller en klassisk slät rakning.

Vilka skäggtrender är det som gäller nu och hur ska du välja? Det gäller att utgå från vad man själv tycker är snyggt och praktiskt och vad man har för förutsättningar med sitt utseende.

Klassisk rakning med säkerhetshyvel eller kniv

slät haka, rakad manOm man vill satsa på den mer släta looken så kan det vara bara att veta att klassisk rakning är tillbaka på modet. Man måste alltså inte odla ett ståtligt skägg för att vara modern längre. Nu handlar det mer om att göra det som man har förutsättningar och lust till. Och nu är också den klassiska säkerhetshyveln tillbaka på marknaden, skriver VLT. Barberaren Emanuel Özel tipsar i en artikel om hur man använder den på bäst sätt, och han menar på att rakning med säkerhetshyvel gör så att huden blir mindre irriterad, hela rakningen blir mer behaglig helt enkelt. Säkerhetshyveln är en gammal konstruktion som är över 100 år gammal, och den har knappt ändrats i sin utformning sedan dess. Det är en klassiker som alltid fungerar. Hyveln har ett enkelt rakblad och ger nära rakning som inte irriterar huden lika mycket som en vanlig hyvel. Men det fungerar också att använda sig utav en riktigt bra rakkniv. Använd rikligt med raklödder och återfukta alltid med bra produkter efter rakning. Emanuel säger även att det är viktigt att raka sig direkt efter duschen om man ska göra det hemma, detta för att huden då är uppvärmd och ren, något som förenklar rakprocessen.

Välskulpterade skägg och markerad mustasch

välansat skäggÄven om skägg idag inte har samma position på modet så väckte trenden en stor skäggentusiasm hos folk, skriver Café. Detta kommer göra att folk fortsätter ha skägg, oavsett vad som är mest inne. För att få till ett riktigt schysst skägg så tipsar barberaren Håkan Ström hur det ska se ut. Till Sveriges Radio säger han att de stora skäggen inte längre är lika inne, utan att vi mer och mer kommer att få se mer välskulpterade skägg och mustascher. Han säger också att man ska utgå ifrån sina egna förutsättningar med skäggväxt när man bestämmer sig för hur man vill ha det, samt att man ska sköta skägget väl med tvätt och vårdande produkter – oavsett dess storlek. Dock ska man inte använda för starka produkter eftersom det torkar ut huden i ansiktet. Har man ett runt ansikte ska man inte skaffa ett runt skägg och har man ett väldigt smalt ansikte kanske man kanske inte bara ska satsa på skäggets längd. Man ska inte heller vara rädd för att smycka sitt skägg vid olika tillfällen, kanske med glitter eller något annat härligt. Om man tröttnar på sitt skägg eller känner att man inte riktigt får till det så är det bara att raka bort det, se dock till att vara försiktig och följa proffsens råd ovan. Huden som finns under skägget är extra känslig om man haft skägg en längre tid.