Det här med att ta hand om sig själv och sitt utseende har varit en stor del av trenden bland män de senaste åren och allt fler produkter direkt marknadsförda till och för män har dykt upp på marknaden – men är det verkligen skillnad mellan produkter för män och de produkter som sägs vara till kvinnor?

charmingDoucheHudvård är manligt, det är ett som är säkert år 2016. Men behöver vi verkligen köpa produkter som är direkt riktade till exklusivt män? Svaret är nej. Produkter för män och produkter för kvinnor innehåller precis samma saker, och det enda som skiljer dem åt är förpackningarna och vilken typ av doftämne företaget har valt att tillsätta i produkten. Så egentligen kan män köpa vilken produkt han än vill, bara man struntar i att bry sig om vilken förpackning produkten kommer i. Märket Natuvive, exempelvis, har förpackningar som är neutrala och kan användas av bägge könen men tittar man på märken nischade inom smink och hudvård är förpackningarna antingen rosa eller blå i olika nyanser beroende på vem man riktar sig till. Något som Lars Norlén, docent och läkare vid Karolinska institutet samt specialist på klinisk dermatologi, säger till tidningen Metro att man ska se det hela som ett marknadsföringsknep då det faktiskt inte finns några som helst medicinska skillnader mellan manlig hud och kvinnlig som skulle kräva att man använder olika produkter beroende på sitt kön – och det kan vara något att lägga på minnet när man ger sig ut i jakt på en bra lotion eller en ansiktskräm.

Finns butiker för män

kille med kepsSkulle man dock inte vilja samsas med tjejerna vid hudvårdshyllan eller vid sminket i en vanlig skönhetsbutik, vilka riktar sig främst till kvinnor, så finns alternativ. I Malmö till exempel öppnade man redan 2005 en butik enbart för män och manlig skönhet, något som bland annat Sydsvenskan skrev om. Där kan man hitta allt en man behöver i badrumsskåpet för att ta hand om sin hy med allt från krämer till smink, så har man vägarna förbi kan det alltid vara en god idé att slinka in där – om inget annat för att få tips och råd om hur man kan bättra sin skönhetsrutin. Men något som alla bör veta är hur man bäst underhåller sin hy, och det är något som fotomodellen Emma Wiklund tipsat om hur man gör via tidningen Chic:

  • Rengöring är A och O – rengör varje morgon och kväll och smörj ansiktet med serum och dag- eller nattkräm.
  • Skrubb – en peeling tar bort död hud och ger lyster, tips är att testa en enzympeeling.
  • Solskydd – använd alltid solskydd med minst spf 15 ögonkräm piggar upp – trötta ögon mår bra av en ögonkräm, och för uppiggande effekt kan du förvara den i kylskåpet.
  • Sömn, vatten, träning och lite stress – fyra komponenter som ger dig en strålande vacker hy så se till att ta dig tid för dessa även i ett hektiskt schema.