Män tar fler lån och lånar dessutom större belopp än kvinnor. En av anledningarna till männens lånebeteende är att de i allmänhet är mer riskbenägna. När de får chansen att göra en intressant investering väljer de ofta att slå till, medan kvinnor har en tendens att vara mer försiktiga. Män lägger ofta pengarna på sitt egna företag eller bostad, men även på typiska statussymboler som bilar eller dyra klockor.

Eftersom män i regel har högre inkomster än kvinnor har de även något lättare att få lån beviljade. Det brukar också visa sig i att de erbjuds något lägre ränta. Att män får bättre lånevillkor bidrar antagligen till att de är beredda att låna mer. För den som har mer pressad ekonomi kan det vara aktuellt med smslån utan uc där många långivare tittar på den nuvarande betalningsförmågan, snarare än på kredithistoriken.

Vad lånar män till?

I Lånebarometern 2019 visade det sig att män är mycket mer benägna (ungefär dubbelt) än kvinnor att låna till bil, båt eller andra fordon. Något annat som kännetecknar manligt lånebeteende är att män ofta lånar till sitt egna företag. Det kan tolkas som att män även i större utsträckning väljer att vara egenföretagare och prova på olika affärsidéer.

Faktum är att män lånar mer än kvinnor inom nästan alla områden. Enda undantagen är sjukvård, operationer och studier, där kvinnor är något överrepresenterade. En möjlig orsak till att män ofta tar stora konsumtionslån är trenden med ökad manlig fåfänga. Många män lägger pengar på olika statussymboler. Det kan handla om att köpa dyr hemelektronik som datorer eller mobiltelefoner från exklusiva märken, eller dyra lyxprodukter.

Män har blivit mer modemedvetna och tar ibland mindre lån som smslån för att köpa märkeskläder eller snygga accessoarer som exklusiva klockor. Det är en trend som ser ut att fortsätta i framtiden.