Valet av inredning utgör grunden för att skapa stilen i hemmet. Det gäller oavsett om det är ditt första eget hem eller om du vill förnya inredningen. I vardagsrummet är det extra viktigt eftersom mycket tid spenderas där. En tv bänk bör vara tillräckligt snygg för att titta på och tillräckligt bra utformad för att förvara all elektronik. Fundera därför på vad som passar dig och ditt hem.

Utgå från dessa tips vid valet av tv-bänk:

  • Vilken funktion den ska fylla
  • Var bänken ska placeras i förhållande till soffan
  • Vilken stil du vill uppnå i rummet
  • Om bänken ska smälta in eller synas

Olika modeller av mediabänkar

För att välja rätt modell är det bra att veta redan innan vilka behov du har. Hur många saker en tv bänk ska rymma samt hur bred och hög den ska vara utgör för de flesta ett bra utgångsläge. Var den placeras i förhållande till soffan påverkar även var på bänken tv:n behöver stå och därmed hur helhetsintrycket med bänkens skåp och hyllor blir. I bänken ska rymmas diverse digitalboxar, spelkonsoler och dvd-spelare liksom högtalare och extra utrustning. Många söker därför en möbel där allt detta får plats. Det är dessutom önskvärt att en del av det kan gömmas undan bakom en dörr eller i en låda. Ibland är behovet av förvaring betydligt mindre och då kan även en öppen bänk passa bra.

Design, material och färg har betydelse

Nästa beslut gäller bänkens utseende och här finns det stora möjligheter att påverka stilen i rummet. Design handlar främst om huruvida bänken ska ha ett rustikt eller stilrent uttryck, om den ska se enkel eller exklusiv ut och om den ska smälta in eller synas. Materialet varierar ofta mellan glas, metall, plast och trä vilka alla har stor påverkan på intrycket. Trä ger ett mjukare och varmare intryck, medan glas och metall utgör en hårdare och modernare stil. Färgskala i svart, grått och vitt smälter lättare in i rummets övriga inredning. Bänken kan också bryta av med en skarpare färg som gult eller blått. Alla möbler har unika detaljer och utformningen av dessa bidrar till bänkens uttryck.

Så inreds vardagsrummet

Vardagsrummet anses ofta vara en av de viktigaste delarna av hemmet, särskilt om du spenderar mycket tid där och gärna bjuder dit andra för att umgås. För ett rum som ska inredas för första gången ska valet av tv-bänk göras med omsorg och sedan sätta stilen för all övrig inredning i rummet. För ett rum som redan har en stil är det bra att hitta en tv-bänk som passar in. Vad som passar in är däremot en personlig preferens och behöver inte betyda att bänken måste hålla samma färgskala som övriga rummet. Överväg vilken känsla du är ute efter när du planerar inredningen. Mörka eller ljusa färger påverkar atmosfären. Rustika och stora möbler ger ett tyngre intryck än enklare möblemang. Ett avskalat och rent rum, fritt från detaljer, skapar ett helt annat vardagsrum än ett som ger plats för dekor och olika textilier på väggarna. För inspiration finns det många bilder och tips på nätet som visar hur tv-bänken integrerats i hemmet och den övriga inredningen. En tv-bänk kan också se ut nästan hur som helst om du väljer att bygga den själv.