Att gå på bröllop är roligt men att klä sig till bröllop kan vara svårt. Ofta används klädkoder som de flesta inte har någon större koll på nuförtiden. Det viktiga är i alla fall att inte bära helvitt och att eventuellt matcha den man går på bröllopet med.

7811295-midsection-of-groom-wearing-boutonniere

Vi går allt mer ifrån de strikta regler som förut fanns vad gäller gästernas kläder på bröllop, detta rapporterar op.se. Nuförtiden handlar det allt mer om att känna sig bekväm i det klädval man gör. Men fortfarande är det en del som kör med klädkod på bröllop, och då kan det vara oerhört svårt att veta vad klädkoden faktiskt betyder, nu när vi nästintill slopat det. Det finns ett antal olika klädkoder på bröllop och dessa är kavaj, mörk kostym, smoking och högtidsdräkt. Vill man veta mer vad exakt de olika klädkoderna innebär finns det jättebra guider på nätet.

Finns några regler

Något som i alla fall är en regel på de allra flesta bröllop, är att man inte får bära vitt eftersom bruden ska vara den enda i vitt. Detta gäller både kvinnor och män. Däremot får män ha svart på sig på bröllop, vilket kvinnor helst ska undvika. Läs mer. Något annat som det inte är krav på men som kan vara fint och trevligt, är att en man och en kvinna som går som par på ett bröllop gärna får matcha varandra lite. Har kvinnan en utav de fina gallakjoler som man kan hitta på Sofia Moores danska sida, kanske en i blått, bör du som man matcha med en blå snusnäsduk i kavajen eller en slips i samma nyans.

Brudgummens klädsel

När det gäller brudgummens klädkod, vill han ofta klä sig på en högre nivå än gästerna för att matcha brudens långa vita klänning. Detta brukar de flesta klädbutiker även föreslå. En vanlig klädsel för brudgummen på ett relativt uppklätt bröllop brukar vara en mörk kostym, någon form av väst, en vit skjorta och sidenslips, skriver DN.