leende-man-glad-portra%cc%88ttfotoDet finns inget som är så snyggt som ett bländande vitt leende! Manlig skönhet har nu blivit viktigt för många fler och handlar inte bara om klädstil. Att kämpa för att hålla sina tänder vita har blivit allt mer populärt och är nu också mer socialt accepterat bland män. 

Synen på manlig skönhet har verkligen förändrats. Förr skulle männen inte göra så mycket åt sitt utseende, men tiderna har förändrats. Idag är det allt fler män som går på salong, öppet använder sig av olika skönhetsprodukter dagligen och jobbar för att hålla sina tänder vitare.

Okej för män att bleka tänderna

Förr var det inte lika okej för män att gå och göra olika skönhetsbehandlingar. Så är det inte längre som tur är, och fler män kan bejaka sin fåfänga sida utan att det ska kännas konstigt inför andra. Vill man som man bleka tänderna ska man göra det, det är få saker som är så snyggt som ett härligt vitt leende, det fungerar alltid och klär alla.

Vita tänder ett gammalt skönhetsideal

Det har länge varit ett skönhetsideal att ha vita tänder, till och med i gamla Egypten. Då blandade man ihop pulveriserad pimpsten med vinäger som man använde på sina tänder för att de skulle bli vitare. I antika Rom försökte man sig på att bleka tänderna med urin efter som ammoniak har en blekande effekt, skriver Sveriges Radio i en artikel. Det handlar också om social status, har man vita tänder så indikerar man att man tar hand om sig själv, även om de vita tänderna uppkommit på konstgjord väg. Det har alltså under lång tid varit viktigt för människan att se bra ut och utstråla friskhet, och trenden med kosmetisk tandvård, alltså att få vitare tänder genom tandblekning hemma, på salong och hos tandläkaren växer sig allt större.

Många metoder för vitare tänder

man-ler-vita-ta%cc%88nder

Det finns många saker som gör tänderna gulare och även många metoder för att göra tänderna vitare. Det gäller att hitta något som passar en själv. I Expressen tipsar tandläkaren Eva Hultén om att det kan vara bra att gå till tandläkaren innan man bestämmer sig för att bleka tänderna, detta för att se vilket skick de är i och om man behöver fundera över om ett skonsammare alternativ skulle vara mer aktuellt. Tandblekning hos tandläkaren är bra om man känner sig osäker och vill att behandlingen ska utföras av proffs, men det funkar också att bleka tänderna hemma. Då gäller det dock att vända sig till välkända märken för att få hem en bra produkt. Vill man få vitare tänder på mer naturlig väg så är det tandborstning som såklart gäller, men enligt en artikel i Aftonbladet kan man också åstadkomma vitare tänder med hjälp av viss frukt. Genom att gnugga jordgubbar mot tänderna kan man polera fram vitare tänder, likaså genom att dra insidan av skalet från en banan mot tänderna. Dessa metoder ger inte lika intensivt resultat som kemiska blekningar ger, men det är helt klart bra alternativ för dem som vill testa att få vitare tänder på mer naturlig väg.