Alla fyller vi år, och oavsett om vi fyller 4 eller 40 så ska det firas med pompa och ståt – därför tänkte vi idag tipsa om hur du fixar den bästa födelsedagsfesten som alla plånböcker har råd med!

608124-orange-balloonNär det kommer till födelsedagar är vi alla som småpojkar: vi tycker om att passas upp, få massa hårda paket och fylla huset med ballonger från Partytajm som vi sedan kan smälla – eller panga som smågrabbarna tycker om att säga! Men det gäller att tänka på att inte låta kostnaderna skena iväg, i alla fall inte när det kommer till barnkalas. Till exempel skriver SvD just om hur dyra kalas stänger barn ute då alla föräldrar inte har råd med extravaganta tillställningar vilket gör att många barn måste tacka nej för att deras familjer sen inte kan bjuda igen på likvärdigt sätt. I exempelvis Jämtlands län är detta en verklighet för vart femte barn, skriver Sveriges radio. Där är det även barn som måste tacka nej till kalasen av den enkla anledningen att de heller inte har råd med present till födelsedagsbarnet – och så ska det inte behöva vara. Därför är det viktigt att tänka på vilken sorts kalas man väljer att ställa till med, kanske räcker det med tårta, lek och dekorationer hemma i vardagsrummet istället för en bjudning i bowlinghallen eller i lekpalatset?

Hålla i barnkalas med budget

När det kommer till att hålla barnkalas med liten budget gäller det att tänka kreativt. Till exempel tipsar Norrtälje tidning om hur man kan hålla kalaset mellan klockan 14 och 16 för att på så vis endast behöva bjuda på fika – vilket är billigare än lunch och fika. Sedan kan man även baka tårta och bullar själv istället för att köpa i butik och likaså kan man ge bort egengjorda godishalsband istället för godispåsar vi festens slut. Ett annat tips är att undvika kalas med specifika teman som kostar pengar för gästerna. Vill man till exempel ha cowboy-tema så kanske man kan dela ut cowboyhattar till alla barn när de kommer istället för att kräva att föräldrarna ska betala för dessa? Eller så kanske barnen kan få tillverka egna cowboy-saker under en pysselstund? Det hela handlar om att ha fantasi och ha roligt – inte om pengar!