Trender kommer och går, men vissa saker består. Kashmir fortsätter att vara ett av de hetaste materialen i modevärlden. Det beror dels på den höga prislappen, men även på materialets egenskaper.

Kashmir är underull från ett flertal olika arter av getter, som lever i Mongoliet, norra Kina, Indien och Pakistan. Dessa getter kallas med ett samlingsnamn för kashmirgetter, efter regionen Kashmir i norra Indien. Samtliga kashmirgetter lever i kallt klimat, och när de på våren börjar fälla sin vinterull, kammas de för att ta vara på underullen. Ullen kvalitetsbestäms efter flera parametrar, som fibrernas längd och tjocklek, lyster och vithet. Den bästa ullen är den som kommer från getternas buk och hals, och har en fiberlängd på minst 36 mm. Fibrer längre än 32 mm räknas som god kvalitet.

Idag, när kashmir har blivit mycket populärt, säljs också plagg av sämre kvalitet under detta namn. Det kan röra sig om kortare fiber, tagna från getternas bakdel, eller om kashmirfiber som blandats ut med exempelvis jak- eller kaninpäls.

Plagg i kashmir

Kashmirfiber har länge använts till olika typer av plagg och textilier. Sjalar som den klassiska pashmina-sjalen har tillverkats i tusen år, kanske ännu mer. Det stora genombrottet kom dock på 1400-talet, då härskaren över Kashmir, Zain-ul-Abidin, bjöd in vävare från de turkisktalande delarna av Centralasien (nuvarande Turkmenistan, Uzbekistan, Kazakstan och Kirgizistan) att slå sig ned i riket.

Idag produceras den största delen av all kashmir i de norra delarna av Kina. De länder där flest kashmirplagg tillverkas är dock Italien, Storbritannien, Skottland och Japan. Här tillverkas många av de plagg som sedan säljs under andra märken. Ralph Laurens kashmirplagg tillverkas t.ex. oftast i Italien. Andra tillverkare som är kända för sin kashmir är Loro Piana, Berg & Berg, Johnstons of Elgin och Uniqlo. De sistnämnda är som vanligt billigast. Mer kashmirinspiration finns i det här reportaget i Metro.