Vad lånar män till i jämförelse med kvinnor? Och varför får män ofta bättre räntor än vad kvinnor får?

När män tar sms-lån och andra lån utan säkerhet går det oftast till konsumtion, det kan vara allt från bil, båt, annat fordon eller någon pryl som önskas eller behövs. Dessutom är blancolån närmare fem gånger vanligare bland män än hos kvinnor, medan studielån är vanligare hos kvinnor enligt en undersökning som presenteras i denna artikel.

När män lånar pengar

sms-lånNär män tar lån får de dessutom allt som oftast en bra mycket bättre ränta än vad kvinnor får. Vad beror det på? I denna nyhet går det att läsa om hur stor skillnad det är på låneräntan mellan män och kvinnor. Över hela landet är genomsnittet på kvinnors ränta hela 0,6 procentenheter mer än männens. Dessutom är det stor skillnad mellan olika kommuner i Sverige.

Skillnad i ränta mellan könen

Skillnaden i ränta beror på olika saker, men det kan delvis förklaras av att män generellt har högre lön än vad kvinnor har, vilket ger en annan betalningsförmåga på lånet. Dessutom brukar kvinnor ha fler mindre krediter och smålån än vad män har, något som sammantaget försämrar kreditläget. För att sänka sin räntekostnad är rådet att ta lånet tillsammans, om det är två i hushållet. När två personer delar på risken i ett lån kan räntan bli lägre, just eftersom risken är lägre. Andra goda råd är att försöka att undvika att köpa saker på avbetalning och att alltid försöka handla med egna pengar, glöm heller inte att avsluta kreditkort som inte används.

Det går även att ta CSN-lån för körkort numera, och detta har tagits fasta på av just män. För det är närmare två tredjedelar män som hoppat på erbjudandet om att ansöka om lån för att ta körkort hittills. I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur detta var regeringens försök att minska på arbetslösheten.