I en tid då vi går mot en mjukare manlighet och ett mer jämställt samhälle, är det lätt humoristiskt att modet för männen väljer att visa den andra sidan till. Det är nämligen så att männen för 2015 se så manliga ut som möjligt. Man ska bära militärkläder, gärna ha rakat huvud, bomberjackor och ett (om än välvårdat) skägg samtidigt som man ska anamma en mer jordnära livsstil – med allt från camping med barnen till att äta mer nyttigt och träna regelbundet.

Modet speglar verkligheten

Detta har dock sina förklaringar. Modet speglar allt som oftast verkligheten och hur det ser ut i värden. Exempelvis var det under 20-talet väldigt trendigt medman catwalk kvinnor i byxor, någonting som innan dess var högst orimligt. Men det var en del av den kvinnliga frigörelsen – så att kvinnor också skulle kunna röra sig utan de problem som kan till komma med klänning och kjol. Och just nu är det väldigt rörigt i världen. Kriget i Ukraina, terrordåden i Europa, oroligheterna i Syrien med mera – allt detta gör att modet går mot en hårdare känsla. Vi ska just nu rustas och vara förbereda på det värsta. Självklart blir det då ett militärmode som formas. Detta i kombination med att den feministiska kampen går stadigt framåt, och tillåter män att känna, så blir mannen ännu mer modemedveten. Med andra ord: den bästa kombinationen för en man just nu är att ta med barnen för att campa i skogen och att sova i häftiga Carinthia sovsäckar och militärtält. Skämt åsido. Vad är det då som du ska införskaffa om du vill vara militär? Utöver en ball sovsäck och tält. En idé är att se till kändisarna och modellerna för inspiration, någonting man gjort i denna artikel. Där kan man se vilka som, enligt årets Elle-gala, är årets bäst klädda. Högst på listan kom DJ-stjärnan Alesso, som med sitt lite längre hår och hårda skinnjacka verkligen prickar rätt för det hård/mjuka-modet. I Kingmagazine kunde man även läsa intervjuer med de stora modeskaparna i Sverige inför modeveckan i Stockholm som var i mitten av januari. Bland annat pratade man med designern J. Linderberg som mena på att det kommer vara en fortsatt rockig stil med skräddade plagg och smala passformer.9868846-young-pilot-posing-near-the-helicopter

På tal om mode som reflekteras av världen så finns det i Svenska Dagbladets Kultur ett väldigt intressant reportage om just militärromantiken. Så här inleds reportaget:

Militärens modemakt är en historisk följetong som inte visar minsta tecken på att ta slut. Redan på 1600-talet var arméns uniformer en statlig styrkedemonstration och de efterföljande två århundradena var soldaten byns stilikon – då han var den enda som inte bar hemsydda kläder. Under modern tid har militären banat väg för användbara plagg som trenchcoaten och idag har militären mer modeinflytande än någonsin, både vad gäller stil och materialutveckling. Militärens överskottslager klär ofta gatans stilikoner, modeller marscherar regelbundet på catwalken i moderiktiga uniformer och USA:s försvar har till och med en forskningsenhet för kläder dit lyckligt lottade designer får åka för att ta del av nyskapande klädlösningar.

 

Avslutningsvis skriver man i artikeln att krigskläder idag är den absolut säkraste modeinvesteringen som går att göra idag, vilket verkligen är sant. Det är en återkommande trend – eftersom världen återkommande  hamnar i trubbel (vi är ju bara människor), så har du ingen militärjacka än är det helt klart dags att göra ett inköp.