En ungkarlslya innebär ett boende där en ung man bor. Ofta refereras det till ett boende där en man som är singel bor, men så behöver fallet inte vara, du kan bo ensam trots att du är i ett förhållande. Men huvudsakligen handlar det om en ung mans boende. För att undvika en klyschig ungkarlslyas inredning finns några riktlinjer du kan följa.

När många tänker ungkarlslya går tankarna ofta till generellt sett stökiga och spretiga boenden. Många unga män bryr sig helt enkelt inte särskilt mycket om hur deras hem ser ut utan fokuserar mer på praktiska saker och sedan får resten vara som det är. För att undvika detta kommer här några tips på hur du ska tänka.

Inred med väggdekorationer

För att ett hem ska kännas ombonat och som att någon lagt ner tid och omtanke på dess inredning ska du försöka ha någon sorts väggdekoration. Du kan välja ut några snygga posters och rama in dem och sätta upp på väggen, som ett extra plus kan du sedan byta ut dem när du vill för att få variation. Helst ska din väggdekoration komplimentera resten av din inredning genom att antingen gå i samma färgskala eller totalt bryta av den för att skapa kontraster. En ny trend som är på uppsving är att inreda med speglar för att skapa rymd och för att försäkra dig om att din väggdekoration går i samma färgskala eftersom spegeln alltid avspeglar resten av rummet. Med väggdekorationer behöver du inte lika många andra dekorationer vilket gör att boendet är lättare att hålla rent och det ser mer stilfullt ut.

Välj rätt färgskala för dig

Att välja färgskala är det första steget när du ska inreda ett rum. Färgskalan utgör grunden i inredningen och är vad som sedan sätter tonen för resten av rummet. Det anses vara maskulint att använda mörkare färger och toner när det kommer till inredning. Men att välja svart kan bli alltför klyschigt och dessutom för mörkt. Andra exempel på mörka färger att inreda med är:

  • Olika nyanser av grått
  • Toner av blått
  • Skogs- och mossgrönt
  • Vinrött eller rödbrunt

Tänk sedan på att ha ljusare accentfärger som beige eller vitt för att ljusa upp rummet och ge en skön kontrast. Till exempel kan du ha ljusa textilier så som mattor, filtar och kuddar, ljusa motiv på väggdekorationer eller ljusare krukor eller andra små dekorativa bitar runt om i rummet. Helst ska då dessa ljusa bitar gå i samma nyans så att du skapar en helhet i rummet som inte blir för spretig. Det är väldigt trendigt just nu att använda sig av naturnära färger så som beige, brun och ljusgrå.

Hitta din inredningsstil

Att veta vad du själv tycker om kan vara svårt och då får du ge dig ut på internet och titta i tidningar efter inspiration. Utifrån det kan du få ett hum om vad du föredrar och sedan välja inredning efter det. Du kan även få hjälp med att hitta din inredningsstil genom personlighetstester eller genom inredningsarkitekter. Huvudsaken är att du inreder ditt hem så att du känner dig bekväm i det. Det är ju trots allt du som ska bo där och därför ska du anpassa allt efter dig själv, dina behov och din smak.