Skjortan är basen i den välklädde mannens garderob. Det går numera att köpa skjortor nästan överallt, men en riktigt bra skjorta kan vara svårt att hitta. Som tur är blir det lättare tack vare internet.

Passformen är A och O när det kommer till skjortor. Eftersom vi alla är olika kan den skjorta som sitter perfekt på en person vara betydligt mindre smickrande på någon annan. Om man har svårt att hitta konfektionsskjortor som passar kan man antingen köpa måttsytt, vilket inte behöver vara särskilt dyrt nu för tiden, eller lämna in dem till en skräddare som får göra ändringar.

För det mesta går det dock att hitta en tillverkare som gör skjortor som man trivs med. Det kan vara svårt med stora märken, som Ralph Lauren, vars skjortor sys av olika underleverantörer. Håller man sig till lite mindre tillverkare brukar det dock inte vara något problem. Här är två stycken som vi rekommenderar.

Gitman Bros

Oxfordskjortan är ett av de mest amerikanska plagg som finns, och intimt förknippad med preppy-stilen. Dessvärre gör många av de amerikanska tillverkarna enbart skjortor som är ganska vida och fyrkantiga i passformen, men det finns undantag.

Ett sådant undantag är Gitman Bros i Ashland, Pennsylvania, som tillverkar klassiska amerikanska skjortor med mer europeisk passform. Förutom mer klassiska varianter, inte minst enfärgade, återuppväcker man även mönster från 40-talet och framåt, och gör också samarbeten med olika designers och återförsäljare. I stort sett alla skjortor är button down, så gillar man inte det får man välja en annan tillverkare.

Kamakura

När japaner tar sig an västerländskt mode lyckas de oftast bättre än ursprungsländerna. Det gäller jeans, och enligt vissa också skjortor. Kamakura erbjuder skjortor av mycket bra kvalitet, till ett fördelaktigt pris, och dessutom tillverkade i Japan. I sortimentet finns allt från smokingskjortor till lediga chambrayskjortor.

Till skillnad från Gitman, som säljs av bl.a. Nitty Gritty, finns inte Kamakura hos någon europeisk återförsäljare. Alltså får man beställa från Japan, vilket gör att tull tillkommer. De har också en butik på Madison Avenue i New York.