När du är i behov av pengar kan ett jakande lånebesked komma som en gudagåva. Oavsett vad du ska ha pengarna till är ett extra klirr i kassan aldrig fel. Men vad ska du tänka på?

Att ta tillfället i akt och låna pengar betyder att du kommer att få en betydande större frihet men det betyder också att du måste ta ansvar och tänka till lite extra kring ditt lån. Det gäller till exempel att inte låna mer än du kan betala tillbaka, att löptiden passar och att använda pengarna till någonting bra.

Vanligaste sakerna att låna till

De mest populära och vanligaste sakerna som folk lånar till är renoveringar, bostäder, resor, betala tillbaka gamla lån och för att köpa en ny bil.

Så mycket som två tredjedelar av de tillfrågade i Synovate Temos undersökning av svenskarnas boendeekonomi uppgav att de kommer att renovera eller bygga om bostaden för de nya lånepengarna medan fyra av tio kommer att köpa bil eller båt.

Männens älskade bilar

Det här med bilköp ligger förresten mer i männens intresse när de begär ett lån, än vad det gör hos kvinnor i allmänhet. Att låna till konsumtionsvaror är ingen bra idé, det ger dig ingen investering för framtiden som en bil eller en renovering gör. Du kan alltid sälja bilen eller få ut mer i värde på huset på så sätt.

Låna i tuffa tider

Även om eller när du har en sparsmakad ekonomi kan det vara god idé att låna en slant. Det är kanske med hjälp av den summan som du hamnar på grön kvist igen och drar igång ett företag eller lyckas köpa en extra billig lägenhet när bostadspriserna är låga. Slå till vid rätt tillfälle!