Vad innebär det här med klädkod och vad betyder de olika koderna? Ja, den frågan ställer nog många sig vid en stundande bröllop eller en annan fest. Men lugn, den finns för att du som gäst ska vara bekväm.

7132137-wedding-party-at-dinner

De flesta män vet hur de ska klä sig till vardags och efter att ha läst vårt inlägg om klädkoder på jobbet, vet de nu även hur de klär sig rätt på arbetet. Men det är inte bara arbetsplatsen som kräver speciella kläder och har en speciell klädkod, utan när man ska gå på en tillställning som ett bröllop eller en födelsedagsfest, behöver man ofta anpassa sig efter en satt klädkod. Detta kan vara oerhört svårt att förhålla sig till, speciellt om man inte vet vad klädkoden innebär. Dessutom brukar männen ha mycket mer strikta klädkoder än vad kvinnorna har.

Vad klädkoderna betyder

Turligt nog har vi tagit del av en utav de nyaste artiklarna med etikettexperten Magdalena Ribbing i Dagens Nyheter. I den här artikeln ger hon tips på hur man ska klä sig på ett bröllop. Står det till exempel att klädkoden är ”vardag” kan man i princip komma i sina vanliga kläder men som kanske är av det lite finare slaget, det är ju trots allt ett firande. Man bör däremot inte bry sig om längd på byxorna eller vilken färg på kavajen som är okej. Några andra klädkoder som är vanliga på bröllop är:

  • Högtidsdräkt – Frack respektive lång festklänning eller folkdräkt.
  • Smoking – Smoking för männen och knälång klänning för damerna.
  • Mörk kostym – Mörkblå, mörkgrå eller svart kostym och ljus skjorta respektive knälång festfin klänning.
  • Kavaj – Lättsammare kostym eller udda kavaj och fina byxor respektive klänning, kjol eller byxor.

Underlättar för gästerna

Det kan tyckas väldigt jobbigt med alla dessa klädkoder men faktum är att klädkoden finns där för att underlätta för gästerna i valet av klädsel. Med en klädkod på festen ser man till att ingen av gästerna blir obekväm för att hen valt en för uppklädd eller för nedklädd klädsel. Klädkoden är dock absolut vanligast vid tillställningar som bröllop och brukar inte vara lika vanligt förekommande vid födelsedagsfester till exempel. Det är mer vanligt att man har något roligt tema som klädkod på födelsedagskalaset.